Brouwerij de Halve Maan Brugge

Bouwen van een bottelarij met kantoren.

Doel:

Uitwerken van een concept waarbij de verschillende profielen, met elk hun eigen kenmerken, vereisten en gebruiksparameters tot hun recht komen. Daarbij streven we naar een maximaal rendement en optimale energiezuinigheid.

Omschrijving:

Het project bestaat uit twee bouwdelen: een bottelarij en een kantoorgedeelte. Het nieuwe gebouw kan op drie verschillende manieren/snelheden benaderd worden:

 • 70 km/uur ervaring door de passant

De site situeert zich langs ‘het’ verkeersknooppunt te Brugge. Alle verkeer richting stad, zee en binnenland komen op dit knooppunt samen. Aan 70 km/u komen dagelijks duizenden auto’s voorbij. Dit is de plek voor een stadslandmark. Een gebouw die de waarden van Brugge uitstraalt: authenticiteit en dynamiek, internationaal bekend voor zijn bier en zijn leiding die hier vanuit het stadscentrum aankomt. De dynamiek van de bottelarij mag gezien worden. Overdag een unieke inkijk op het spectaculaire, steeds bewegende machinepark van de bottelarij. ’s Avonds een lichtbaken met zicht op de typische vaten, universeel herkenbaar bij elke brouwerij.

 • 3 km/ uur ervaring door de bezoeker

In tegenstelling tot de passant, ervaart de klant/bezoeker de site op een andere manier: een lagere snelheid, dus meer oog voor detail.

Door herlokalisatie van de kantoorfunctie komt meer plaats vrij voor een inkomplein, met uitnodigende toegang. Via een overdekte buitenruimte komt men binnen in de inkomzone/ ontvangstruimte met balie. Hier kan men zich aanmelden voor een meeting, een bestelling, etc.

Bezoekers worden hier verder geholpen naar de persoon met wie ze een afspraak hebben, naar het vergaderlokaal waar de meeting zal plaatsvinden, of het proeflokaal voor de degustatie. In de inkomruimte start de bezoeker aan een boeiende wandeling met verschillende perspectieven en belevingen rond en langs de vaten door middel van de ingewerkte lift en passerelle. Op het gelijkvloers en de eerste passerelle is er het indrukwekkende zicht in de bottelarij. Hoe hoger de bezoeker de hal beklimt, hoe boeiender de interne zichten en doorzichten naar het historische stadscentrum en het polderlandschap. Een film van beelden met als eindpunt het prestigieuze terras die zich uitstrekt over de 3 kantoorverdiepingen.

Ook een kort overleg in een alternatieve omgeving is mogelijk. Een ‘out of de box’ beleving van de dynamische circulatieruimte wordt opgesnoven in een tussenstop, de degustatieruimte. Een transparante box, opgehangen tussen de vaten voor een maximale beleving van sferen, smaken, zichten.

 • 0 km/ uur ervaring door de werknemer

Tenslotte zijn er de medewerkers van het bedrijf. Het is belangrijk dat zij de extra aandacht krijgen via een positieve beleving van de werkomgeving. Visueel prikkelende linken zijn belangrijk, maar ook de werkkwaliteit moet blijvend gegarandeerd worden. Elke gebruiker bepaalt zijn/haar verplaatsingsmodus: openbaar vervoer, fiets, auto. Allen passeren het inkomgebouw. De ondergrondse parking biedt plaats aan ca. 70 wagens. Vanuit de parking is toegang tot de inkom of een rechtstreekse verbinding naar de bovenliggende kantoorruimtes via de panoramische lift in de centrale hal.

Er is gekozen om op de kantoorverdiepingen te werken met zowel landschapskantoren als individuele kantoren. De opstelling van het plan laat een vrije indeling van de kantoorruimten toe, die in de toekomst nog gekozen of gewijzigd kunnen worden. Op de tweede verdieping wordt onder andere een patio als private buitenruimte gekoppeld aan de eetruimte van het personeel.

Materialisatie:

Niet enkel intern, maar ook extern onderscheidt de architectuur zich binnen de industriële omgeving. De industriële gevelbekleding van de warehouses gaat over in een verfijnder materiaalgebruik van het atrium- en kantoorgebouw. De geperforeerde gevelbekleding refereert naar de heldere kleur van het blonde bier. De doorgedreven transparantie van het ruim beglaasde atrium is de visuele uiting van dynamiek, herkenning, … een lichtbaken. Het gebouw wordt architectuur.

Technieken:

Alle diverse concepten van verwarming en koeling werden via een hydraulisch principe gekoppeld op de recuperatie van energie komende vanuit de bottelarij. Immers dient voor de bottelarij een noodzaak van stoom en hoge koeling voorzien. De restwarmte alsook de koeling wordt gehaald uit de rest-energie uit deze producties waardoor geen additionele energieproductie voor de kantoorgedeelten wordt gebouwd. De interne energieconcepten werden dan ook maximaal voorzien voor toepassing van deze recuperatie-energie maar ook voor het bereiken van maximale comfortsituaties.

Onze dienstverlening:

 • Het verstrekken van alle technische gegevens m.b.t. de technische installaties, om het opmaken van het voorontwerp en aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning mogelijk te maken.
 • Het uitwerken en voorleggen van schetsen, verklarende nota’s, basisprincipes, materiaalbeschrijvingen, alternatieve oplossingen, … van alle installaties.
 • Het opstellen van verantwoordingsnota’s met basisberekeningen:
  • warmteverlies-, koel- en elektrische vermogensberekeningen
  • daglichtstudies
  • dynamische simulaties en -karakteristieken betreffende de voorgestelde systemen (met voordelen en alternatieve oplossingen
  • aanduiding van omvang, inplanting en vereiste brandweerstand van de lokalen, bestemd voor de technische installaties
  • inplanting van de toestellen (luchtkanalen, radiatoren, verlichtingstoestellen, roosters, …)
 • Het opstellen van een duidelijk uitgewerkt voorkeursconcept, waarmee de gevraagde energieprestatie gehaald wordt op de meest kostenefficiënte wijze. Met de nodige aandacht voor de budgettering en het gebouwconcept.

In samenwerking met:

Groep III architecten: https://www.groep3.be/

Brouwerij de Halve Maan Brugge
Brouwerij de Halve Maan Brugge
Brouwerij de Halve Maan Brugge
Brouwerij de Halve Maan Brugge
Brouwerij de Halve Maan Brugge